BMW iFactory – De eerste autofabriek ter wereld die CO2 emissievrij auto’s produceert

BMW iFactory – De eerste autofabriek ter wereld die CO2 emissievrij auto’s produceert

De eerste steen is gelegd voor de nieuwste autofabriek van BMW Group in Debrecen, Hongarije. Hiermee is een investering gemoeid van meer dan een miljard euro. In de fabriek gaat in 2025 de serieproductie van start van de volledig nieuwe en elektrisch aangedreven modellen. “De fabriek in Debrecen wordt de nieuwe norm op het gebied van innovatieve autoproductie”, aldus Milan Nedeljković, die binnen de Raad van Bestuur van BMW AG verantwoordelijk is voor productie, tijdens de ceremonie bij het leggen van de eerste steen. “Deze fabriek is toonaangevend op het gebied van flexibiliteit, duurzaamheid en digitalisering in de auto-industrie.”

De BMW Group streeft consequent naar een strategie van winstgevende groei. “De nieuwe fabriek in Hongarije zal een sleutelrol spelen in de transformatie naar elektrische mobiliteit voor zowel de BMW Group als haar productienetwerk,” zei Nedeljković tijdens de ceremonie. “Het is weer een belangrijke bouwsteen in onze capaciteit en zal onze volumegroei op lange termijn ondersteunen.” Door verdere capaciteitsopbouw in Europa versterkt de onderneming het evenwicht in productievolumes tussen de Amerikaanse, Chinese en Europese markt.

“Door het harde werk van de afgelopen jaren zijn we erin geslaagd om in Hongarije het meest concurrerende investeringsklimaat van Europa te creëren, gebaseerd op politieke stabiliteit, een uitstekende Hongaarse beroepsbevolking en de laagste belastingen op arbeid in Europa,” zei minister van Buitenlandse Zaken en Handel Péter Szijjártó in zijn toespraak: “Het succes van het economisch beleid van Hongarije blijkt duidelijk uit de investering van BMW van ongeveer een miljard euro, die Hongarije een leidende positie zal bezorgen in het nieuwe elektrische tijdperk van de automobielindustrie en de economie op lange termijn zal helpen groeien.”

“Zoals BMW ‘s nieuwe fabriek in Debrecen de productie van auto’s opnieuw interpreteert, zullen we Debrecen en de oostelijke regio van Hongarije opnieuw definiëren met de komst van BMW. Na de aankondiging van 2018 wordt de stad gekenmerkt door een ongekende dynamiek en ontwikkeling. Het is voor iedereen in Debrecen voelbaar geworden hoe belangrijk het voor de leiders van het bedrijf was om voor Debrecen te kiezen,” zei Dr. László Papp, de burgemeester van Debrecen tijdens de openingsceremonie. “De fabriek die hier wordt gebouwd, markeert het begin van een nieuw tijdperk, zowel voor het wereldwijde netwerk van BMW als voor de hele automobielindustrie. Nieuwe productieprocessen, nieuwe technologie, en een revolutionair nieuw voertuig. Dit alles verhoogt de waarde van de Debrecen-fabriek en daarmee van Debrecen”, aldus Papp.

 

 

BMW iFACTORY perfect geïmplementeerd

De BMW Group bouwt in Debrecen een complete autofabriek met perserij, carrosserieafdeling, spuiterij en assemblage. De fabriek wordt gebouwd op een terrein van meer dan 400 hectare ten noordwesten van de Hongaarse stad en zal een capaciteit hebben van ongeveer 150.000 eenheden per jaar. Er is een investering van meer dan 1 miljard euro mee gemoeid en in 2025 zal de productie van zuiver elektrische voertuigen van start gaan. Debrecen zal het oprichtende lid van de Neue Klasse produceren, die gebaseerd zal zijn op de clusterarchitectuur die speciaal voor volledig elektrische voertuigen werd ontwikkeld.

“De Neue Klasse is voor ons een unieke kans om de autoproductie in alle opzichten volledig te heroverwegen”, aldus Milan Nedeljković. “In BMW Production is onze strategische visie de BMW iFACTORY met zijn drie dimensies: LEAN. GREEN. en DIGITAL., en die gaan we perfect implementeren in onze nieuwe fabriek.”

 

 

Duidelijk doel: Geen CO2-uitstoot bij productie in Debrecen

De BMW Group heeft duidelijke duurzaamheids- en productiedoelstellingen vastgesteld voor zijn nieuwe vestiging. Nedeljković: “De CO2-uitstoot per geproduceerd voertuig zal nul zijn – het bewijs dat met voldoende vastberadenheid en innovatievermogen de autoproductie wel degelijk duurzaam kan zijn.” Een sleutelelement in het duurzaamheidsconcept voor de nieuwe fabriek is de volledige afwezigheid van fossiele brandstoffen. “We zullen geen olie of aardgas gebruiken en alle benodigde elektriciteit uitsluitend uit hernieuwbare bronnen betrekken”, aldus Nedeljković. Hij benadrukte: “Onze fabriek in Debrecen is de eerste ter wereld die CO2-vrije voertuigen produceert.” Daardoor zal Debrecen een merkbare bijdrage leveren aan het bereiken van de vermindering van de CO2-uitstoot bij de productie met 80 procent die we voor 2030 nastreven.”

Een groot deel van de benodigde energie zal worden opgewekt door uitgebreide fotovoltaïsche systemen direct op het fabrieksterrein. De rest zal regionaal worden opgewekt uit 100% hernieuwbare energiebronnen. Er wordt ook onderzoek gedaan naar het gebruik van geothermische energie. Bovendien zal Plant Debrecen gebruik maken van innovatieve technologieën die in deze vorm nog niet op de markt bestaan, met name in de lakstraat. Hier zal verf niet langer worden gedroogd met behulp van gasovens. In plaats daarvan zullen nieuwe, elektrisch aangedreven technologieën in het toekomstige productiesysteem worden geïntegreerd. “We zijn duidelijk een pionier in dit opzicht,” voegde Nedeljković eraan toe.

Een ander sleutelelement in duurzame productie is consequente circulariteit. Waar mogelijk zullen productiematerialen en -middelen worden hergebruikt. Metaalresten en vijlsel van het frezen en persen zullen bijvoorbeeld worden gerecycled voor verder gebruik. Afvalwarmte van koelsystemen wordt in een gesloten circuit geleid om binnenruimtes en water te verwarmen. En slimme energiemonitoringsystemen zullen precies bijhouden hoe alle energie wordt gebruikt, verspilling opsporen en ervoor zorgen dat de productie zo zuinig mogelijk verloopt.

 

 

Digitaliseringspotentieel wordt intelligent en effectief gebruikt

Bovendien past de BMW Group in Debrecen nieuwe benaderingen van digitalisering toe – ook op dit moment, nu de fabriek wordt gebouwd. Digitale planningstools worden in ongekende mate gebruikt om elk detail van het volledige productieproces virtueel te ontwerpen. Elke afzonderlijke productiefase wordt met absolute precisie gesimuleerd en geoptimaliseerd. Met name de samenwerking met het Amerikaanse bedrijf NVIDIA en het gebruik van de gezamenlijk ontwikkelde planningssoftware Omniverse maakt de planning niet alleen nauwkeuriger en sneller, maar ook veel samenwerkingsgerichter, zowel intern als met partners en leveranciers. Milan Nedeljković: “Deze fascinerende technologie is revolutionair. Onze toekomstige fabriek in Debrecen produceert vandaag al voertuigen uit de Neue Klasse – virtueel.”

De fabriek in Debrecen zal ook gebruik maken van talrijke digitaliseringsinstrumenten. Kunstmatige intelligentie (AI)-toepassingen zullen de kwaliteitsborging op verschillende manieren ondersteunen en de processen optimaliseren bij slim en voorspellend onderhoud. Het spectrum van digitale toepassingen zal ook edge computing, data-analyse, 5G-locatietechnologieën en autonome slimme logistieke systemen met AI-functies omvatten. “Digitalisering biedt een enorm potentieel, en dat gaan we in Debrecen volledig en intelligent benutten”, benadrukte het bestuurslid Productie. “We gaan nieuwe dimensies van dataconsistentie bereiken in de hele waardeketen en in alle procesketens.”

 

 

Rekrutering komt in een stroomversnelling

“Maar ondanks alle technologieën, innovaties en hightech is een autofabriek altijd maar zo goed als de mensen die er werken”, voegde Nedeljković eraan toe. In de komende twee jaar zal het team van Hans-Peter Kemser, dat momenteel 100 mensen telt, uitgroeien tot meer dan 1.000. “De werving komt nu al geleidelijk op gang”, meldde Kemser. Het doel is om managementposities in alle technologieën in te vullen met Hongaarse specialisten. We zullen ons heel duidelijk richten op het werven van getalenteerde specialisten uit de regio Debrecen en Oost-Hongarije,” vervolgde hij. Naast aantrekkelijke salariëringsmogelijkheden zal de onderneming tal van extra voordelen bieden die haar in Hongarije, net als elders, tot een zeer aantrekkelijke werkgever zullen maken. Tot de voordelen behoren specifieke ongevallenverzekeringen, mobiliteitsvergoedingen, catering van hoge kwaliteit en, vanaf 1 juni van dit jaar, toegang tot de bedrijfsgezondheidsdienst. Er zijn ook plannen om kinderopvang en onderwijs aan te bieden voor kinderen van Duitse en Hongaarse gezinnen. “Wij zien onszelf in verschillende opzichten als een aantrekkelijke werkgever”, legt Kemser uit. “Voor ons is een werkomgeving waarin werknemers worden gewaardeerd net zo belangrijk als eerlijke arbeidsvoorwaarden en werkplekken waarin de werknemer centraal staat. Want dat helpt werknemers zich met het bedrijf te identificeren en ons trouw te blijven.”

Nu de volgende bouwfase van start gaat, biedt het bedrijf banen aan voor specialisten en mensen die bedreven zijn in de bouw van gebouwen en systemen en in facility management. Verder worden medewerkers geworven voor HR, Financiën, Inkoop, IT, Planning en Controlling. Vacatures in de productie zullen in een later stadium bekend worden gemaakt.

De bouw van het BMW Training Centre in de fabriek in Debrecen is al aan de gang, ter voorbereiding op september 2023, wanneer de plaatselijke beroepsopleiding van start gaat als onderdeel van een duale studie. Driejarige opleidingsprogramma’s in vier beroepen zullen worden verzorgd door acht opleidingsinstructeurs om 70 leerlingen per jaar voor te bereiden op bekwaamheidsexamens. “Wij geven niet alleen vorm aan de toekomst van onze fabriek, maar ook aan de persoonlijke toekomst van een groot aantal jonge mensen”, benadrukte fabrieksdirecteur Hans-Peter Kemser.

      Top
    • › Offerte / Testrit aanvragen.