Is het een goed moment om een plug-in hybride aan te kopen?

Is het een goed moment om een plug-in hybride aan te kopen?

Wat is het fiscaal voordeel van een hybride wagen?

Om volledig te kunnen genieten van het fiscaal voordeel van de hybride wagen, zijn er een aantal factoren die hier een grote rol spelen.

 

De plug-in hybride modellen blijven 100% fiscaal aftrekbaar zolang ze voldoen aan de regel dat dat ze minder dan 50g/km CO2 uitstoten op de gecombineerde cyclus en een verhouding van ten minste 0,5 kWh/100kg tussen batterijcapaciteit en het voertuiggewicht voorleggen.

Indien dit het geval is, komt u in aanmerking voor het fiscaal voordeel van een hybride auto, ons gamma bestaat enkel uit plug-in hybrides die voldoen aan deze voorwaarden. Wanneer dit niet het geval is, zal de belasting van het klassieke model met verbrandingsmotor van een equivalent vermogen worden toegepast.

Tegen 2026 zal het fiscaal voordeel van de hybride auto verdwijnen. De wagen met plug-in hybride aandrijving zal echter beschouwd worden als een wagen met verbrandingsmotor, wat volgens de fiscale normen een niet-emissievrij voertuig is. Dit betekent dat de aftrekbaarheid al in 2023 zal dalen.

De plug-in hybride valt op dit moment onder de uitdoofregeling, in deze periode daalt de fiscale aftrekbaarheid trapsgewijs, waarbij de aftrekbaarheid vanaf 2025 met 25% per jaar zal dalen. Uw plug-in hybride blijft dus nog volledig fiscaal aftrekbaar tot eind 2024. Vanaf 2026 zal de plug-in hybride wagen helemaal niet meer fiscaal aftrekbaar zijn. Hou ook rekening met het feit dat vanaf 1 januari 2023 de brandstofkosten beperkt worden tot maximum 50% fiscale aftrekbaarheid. Tijdens de uitdoofregeling dalen ook alle kosten mee met de aftrekbaarheid van uw wagen.

Bij Wagens met verbrandingsmotor die voor 1 Juli 2023 zijn aangeschaft, blijft de huidige aftrekregeling van 100% geldig, indien er aan de berekeningsregels wordt voldaan. brandstofwagens die tussen 1 Juli 2023 en 31 december 2025 zijn aangekocht, wordt de aftrekbaarheid geplafonneerd op 75% in 2025, 50% in 2026, 25% in 2027 en 0% in 2028. Hier valt ook de plug-in hybride onder.

Fiscale tijdlijn voor Diesel, Benzine & Plug-in hybride.

Fiscale tijdlijn voor elektrische voertuigen

Samengevat…

De plug-in hybride valt op dit moment onder de uitdoofregeling, maar blijft nog steeds een fiscaal aantrekkelijke keuze als u deze zo snel mogelijk inschrijft. De plug-in hybride is nog volledig fiscaal aftrekbaar tot en met eind 2024. Vanaf 2025 zal de aftrekbaarheid jaarlijks met 25% dalen. Ook alle kosten die verband houden met de wagen zullen in de loop van de uitdoofregeling afnemen.

Op dit moment geniet u bij uw bestelling van een plug-in hybride van volgende fiscale condities:
 • De aftrekbaarheid van de auto valt onder de uitdoofregeling.
 • 50% aftrekbaarheid van de brandstofkosten.
 • De aftrekbaarheid van de elektriciteitskosten valt onder de uitdoofregeling.
 • De aftrekbaarheid van onderhoudskosten valt onder de uitdoofregeling.
 
Bovendien maakten wij de vergelijking tussen de huidige fiscale condities en de fiscale condities voor plug-in hybrides in 2022 over de volledige gebruiksduur. De oefening toonde aan dat de plug-in hybride nog steeds een uiterest fiscaal interessante wagen is en deze fiscaliteitswijziging slechts een zéér milde impact heeft gehad op de maandelijkse kosten.
 
 
 

Download ons e-book.

  Download

  ons e-book.

   Top
  • › Offerte / Testrit aanvragen.