Waarom varieert het rijbereik?

Waarom varieert het rijbereik?

Het rijbereik van een elektrische wagen hangt van verschillende factoren af, zoals de rijstijl, de wegomstandigheden, de uitrusting van de wagen, de weersomstandigheden en het laadvermogen. Ontdek hoe u efficiënt moet rijden met uw BMW en uw rijbereik kan verhogen.

 

 

Hoe beïnvloedt mijn rijstijl het rijbereik van mijn elektrische wagen?

 

Net als bij een wagen met een conventionele aandrijving beïnvloedt de rijstijl ook bij de elektrische wagen het rijbereik. Algemeen geldt: een vooruitziende en ontspannen-gelijkmatige rijstijl optimaliseert uw rijbereik. Als u bijvoorbeeld op de snelweg uw snelheid vermindert, kunt u daardoor uw rijbereik merkbaar vergroten. Bij het recupereren, dus telkens wanneer u het gaspedaal loslaat, wordt kinetische energie omgezet in elektrische energie en in de accu opgeslagen – zo wint u nog eens kilometers rijbereik.

 

 

Welke factoren beïnvloeden het rijbereik van een elektrische wagen?

 

Hoge gemiddelde snelheden (zoals op de snelweg) reduceren het rijbereik het sterkst, terwijl de lagere snelheid in het stadsverkeer en een verhoogde recuperatie het rijbereik vergroten (in tegenstelling tot wagens met verbrandingsmotor). Bovendien vermindert het rijbereik bij lage temperaturen door de verwarming en bij hoge temperaturen door de airconditioning. Wat de opties betreft verkleint de keuze voor grotere bandencombinaties in de regel eveneens het rijbereik (wanneer het aerodynamische nadeel niet door een meer gesloten velgdesign gecompenseerd wordt). Ook de rolweerstandsklasse van de banden is relevant voor het rijbereik, die bv. zakt door het gebruik van een winterband in vergelijking met een label-A-zomerband.

 

 

Algemene gegevens en waarden van het rijbereik in deze indicator:

 

Het in de modelselectie vermelde rijbereik is gebaseerd op de WLTP-testcyclus (Worldwide Harmonized Light-Duty Test Procedure).

WLTP maakt het mogelijk om het rijbereik te berekenen rekening houdend met vooraf gedefinieerde rijomstandigheden. WLTP vertrekt van een defensieve rijstijl met een mix van wegen bestaande uit stadstraten, secundaire wegen en snelwegen.

Met de rijbereikweergave kunt u het rijbereik in de voor u kenmerkende rijomstandigheden inschatten. De buitenste cirkel vertegenwoordigt de berekende waarde voor het rijbereik op basis van lineaire afstanden (niet de werkelijke wegenkaart), terwijl de binnenste cirkel de berekende waarde -30% weergeeft om rekening te houden met de reële afstanden.

Download ons e-book.

    Download

    ons e-book.

      Top
    • Offerte / Testrit aanvragen ➜