Wat is het verschil tussen 1 fase en 3 fase laden?

Wat is het verschil tussen 1 fase en 3 fase laden?

Een bestuurder moet eerst en vooral te weten komen op welke manier zijn woning is aangesloten op het net. De stroomsterkte van de aansluiting (uitgedrukt in Ampère, afgekort ‘A’) en het aantal fasedraden van de aansluiting geven deze exacte indicatie. Indien uw aansluiting slechts 1 fasedraad heeft, dan is dit 1-fase, indien dit er 3 zijn, dan is uw aansluiting 3-fase. Op basis van deze indicatie kan een bestuurder dan gaan beslissen wat voor type laadkabel hij kan gaan gebruiken, of moet zijn elektriciteitsaansluiting herzien en voor een 3-fasige aansluiting kiezen.

 

Welke aansluiting u heeft, kan meestal gezien worden op uw elektriciteitsmeter in de meterkast. Staat daar 220V of 230V, dan is het een 1-fasige aansluiting. Staat er 3x 220V/230V of 380V/400V, dan is het een 3-fasige aansluiting. U kunt dit ook terugvinden op de jaarrekening van uw energieleverancier als 1 X 25A of 1 X 30 A voor een éénfasige aansluiting. Een 3-fasige aansluiting wordt hier toegelicht als 3 X 30A.

 

De combinatie van het aantal aansluitingen en de stroomsterkte bepaalt het maximale laadvermogen dat u kunt bereiken. Bij een 3-fasige aansluiting mag u de stroomsterkte verdrievoudigen, wat het laadproces 3 keer versnelt. Onderstaande tabel toont de meest voorkomende laadvermogens.

 

U moet wel opletten bij het feit dat onze professionele wagens enkel 3 fasig kunnen worden opgeladen, u beschikt dus best over een aansluiting van 3x400v + N. Als u over een aansluiting beschikt van 3 x 230V, dan is het maximale laadvermogen beperkt tot 7,4 kW.

 

 

Aansluiting Max. Laadvermogen
1 X 16A 3,7kW
1 X 25A 5,8 kW
1 X 30A 7,4 kW
3 X 16A 11,0 kW
3 X  25A 17,2 kW
3 X 32A 22,0 kW

 

 

Het verschil tussen een 1-fasige laadpaal en 3-fasige laadpaal.

Een 1-fase laadpaal maakt gebruik van een standaard 230V aansluiting en heeft een vermogen van 16A of 32A. Het maximale laadvermogen is dan respectievelijk 3,7kW en 7,4kW. Elke Meterkast beschikt over een 1-fase aansluting.

 

Een 3-fase laadpaal maakt gebruik 3x230V (Krachtstroom) en heeft een standaard vermogen van 16A of 32A. Het maximale laadvermogen is dan respectievelijk 11kW en 22kW. Als u niet over een 3-fasige aansluiting beschikt, dan kunt u in de meeste gevallen een uitbreiding bij uw netbeheerder, de aanvragingskosten zijn hiervoor beperkt.

 

 

1-faseladen tegen 3-faseladen

3-faseladen laadt in in ideale omstandigheden een auto drie keer zo snel op als 1-faseladen, maar alleen als uw wagen het ook ondersteunt. Ondersteunt uw auto dit niet, dan kunt u hem prima op een 3-fase aansluiting plaatsen. maar dan gaat het opladen gewoon niet zo snel als bij een auto die het wel ondersteunt. Indien u een 1-fasige aansluiting heeft bij u thuis, dan moet u dit verzwaren. de investering voor deze verzwaring ligt ongeveer tussen de 250 en 300 euro. U kunt deze verzwaring aanvragen bij de netbeheerder. Tussen de aanvraag en de uitvoering kan er gemakkelijk drie maanden of meer zitten.

 

Net zoals eigenlijk alle elektrische apparaten, werkt de accu van je elektrische auto op gelijkstroom, een elektrische stroom met een constante stroomrichting. De laadpaal zet de wisselstroom van het netwerk om in gelijkstroom.

 

Download ons e-book.

    Download

    ons e-book.

      Top
    • › Offerte / Testrit aanvragen.