Is het onderhoud van een elektrische wagen echt goedkoper?

Is het onderhoud van een elektrische wagen echt goedkoper?

Een elektrische wagen is voorlopig nog duurder in aankoop dan een traditionele wagen op brandstof. Maar naast de evidente voordelen – minder CO2-uitstoot en lagere energiekosten – geeft u ook minder uit aan het onderhoud van uw elektrische wagen. Zijn de onderhoudskosten effectief lager bij een elektrische wagen dan bij een brandstofwagen? Dit artikel geeft een antwoord op deze vraag.

Minder onderdelen betekent minder onderhoud.

Een wagen op brandstof is samengesteld uit een 800-tal diverse kleine componenten. Een elektrische wagen heeft daarentegen maar drie hoofdonderdelen:

  • een elektrische motor (die energie gebruikt uit oplaadbare batterijen),
  • een omvormer (die de wisselstroom van de laadpaal omzet naar gelijkstroom)
  • en een ingebouwde lader (om de batterijen op te laden).

Wat is er goedkoper aan het onderhoud van een elektrische wagen?

1. Minder slijtage-onderdelen.

Een elektrische wagen bevat minder bewegende mechanische onderdelen, wat resulteert in minder slijtagegevoelige delen die vervangen moeten worden. Er zijn geen versnellingsbak, brandstofpomp, olie, distributieriemen, luchtfiltering en uitlaat aanwezig.

2. Regeneratief remsysteem.

Regeneratief remmen voorkomt energieverlies wanneer u bijvoorbeeld stopt voor een rood licht. Bij het remmen draait de motor in de tegengestelde richting, waardoor de auto vertraagt door de weerstand. De teruggewonnen energie wordt opgeslagen in de batterij. Dit zorgt ervoor dat de remmen minder belast worden, waardoor de onderhoudskosten tot 50% lager zijn.

3. Minder vloeistoffen.

Bij het rijden met een elektrische auto moet u af en toe de koel-, rem- en ruitenwisservloeistof bijvullen. Dit is echter aanzienlijk minder dan de hoeveelheid vloeistoffen die een traditionele auto nodig heeft.

Is er ook iets duurder aan het onderhoud van een elektrische wagen?

Het hoge motorkoppel en het zwaardere gewicht van een elektrische wagen zorgen ervoor dat de banden meer slijtage ondervinden. Hierdoor moeten de banden vaker worden vervangen dan bij een brandstofwagen.

Is periodiek nazicht van mijn elektrische wagen nodig?

Het is belangrijk om uw wagen goed te onderhouden en regelmatig naar de garage te gaan voor een onderhoudsbeurt. Bij een elektrische wagen is dit echter minder vaak nodig dan bij een benzine- of dieselauto. Bovendien is de controle meestal eenvoudiger en goedkoper.

1. Accupakket.

Het accupakket is het meest cruciale onderdeel van je wagen. Laat het dan ook af en toe nakijken. De vervanging van je accu valt niet onder regulier onderhoud en BMW geeft tot acht jaar of 160.000 km (wat als eerste verstrijkt) garantie op de hoog-voltage accu bij BMW i voertuigen geproduceerd vanaf 1 augustus 2019.

2. Remvoering.

Er is minder sprake van remslijtage bij elektrische wagens dan bij brandstofwagens. Toch is het aangeraden deze regelmatig te laten controleren.

3. Koelsysteem.

Uw motor en accupakket zijn gevoelig aan warmteontwikkeling. Het is dus aangeraden om het koelsysteem af en toe te controleren om schade of brand te vermijden.

4. Software-updates.

Software speelt een cruciale rol in moderne wagens. Zowel bij brandstofwagens als elektrische wagens moet de garagist de wagen regelmatig met een computer verbinden om de software up-to-date te houden.

      Top
    • Offerte / Testrit aanvragen ➜