Hoeveel kost een gemiddelde laadbeurt?

Hoeveel kost een gemiddelde laadbeurt?

De kostprijs bij het opladen van uw elektrische auto hangt af van verschillende factoren:

De kostprijs van een laadbeurt hangt af van waar u uw wagen oplaadt en wat de capaciteit is van uw batterij. Dit kan ofwel thuis zijn, op het werk en aan een openbare laadpaal of snellaadpaal.

 

Thuis laden

Thuis laden is doorgaans het voordeligst, u betaalt dan de kilowattuurprijs direct aan uw eigen energieleverancier. Er moet uiteraard wel geïnvesteerd worden in een eigen laadpaal of wallbox.

 

Openbare laadpaal

Wanneer u uw elektrische wagen gaat opladen bij een openbare laadpaal, dan betaal je doorgaans meer per kWh. De aanbieder van de laadpaal moet immers ook voorzien in kosten voor aanleg, onderhoud. De tarieven van deze palen liggen sterk uit elkaar en is afhankelijk van locatie tot locatie.

 

Snellaadpaal

Snelladen is niet alleen de snelste, maar ook de duurste laadmethode. Op locaties waar deze snellaadpalen beschikbaar zijn, worden wel abonnementen aangeboden. Bij deze abonnementen betaal je een vast bedrag per maand en in ruil daarvoor betaal je dan minder per kWh die wordt gebruikt. Er zijn ook gratis laadpassen waarmee je minder betaalt per kWh.

 

Wat zijn de gemiddelde kostprijzen?*

Gemiddeld is de kostprijs bij het opladen van u elektrische auto € 0,22 per kWh wat neerkomt op zo’n € 0,037 per kilometer. Rijden op elektriciteit is goedkoper dan rijden op benzine of diesel. Thuis laden start vanaf € 0,25 per kWh (zonder zonnepanelen). Heeft u thuis zonnepanelen? Dan ligt de kostprijs nog lager. Laad u op het werk, dan kunt u misschien opladen aan voordelige voorwaarden. Zo kunt u als werknemer in veel gevallen gratis opladen of aan een kostprijs van € 0,11 per kWh. Laden bij een openbaar laadpunt varieert tussen de € 0,25 en € 0,35 per kWh. Snelladen daarentegen verhoogt de kostprijs: dan betaal je rond de € 0,65 per kWh.

 

Afhankelijk van waar u meestal laadt (werk, thuis of publiek) en de elektriciteitsprijs, kan een elektrische wagen tot ongeveer de helft goedkoper zijn in verbruik op jaarbasis dan een benzinewagen.

 

De voordeligste manier om uw wagen op te laden is via het werk.

Dan betaal je gemiddeld € 0,11 per kWh. Thuis ligt het rond de € 0,25 per kWh en bij een openbaar laadpunt rond de € 0,35. Gemiddeld betaal je dus € 0,23 per kWh wat neer komt op € 0,41 per kilometer. Goedkoper rijden met een benzinewagen kan bijna niet.

 

 

Prijzen kunnen sterk afwijken vanwege de huidige staat van de energieprijzen

 

Download ons e-book.

    Download

    ons e-book.

      Top
    • Offerte / Testrit aanvragen ➜