Een kijk op de toekomst: De BMW Vision Neue Klasse

Een kijk op de toekomst: De BMW Vision Neue Klasse

Met zijn jongste designconcept, de BMW Vision Neue Klasse, demonstreert de BMW Group hoe de volgende modelgeneratie van BMW er zal uitzien. “De BMW Vision Neue Klasse verenigt al onze innovatieve kracht op kerngebieden zoals elektrificatie, digitalisering en circulariteit,” aldus Oliver Zipse, voorzitter van de Raad van Bestuur van BMW AG. “Zo kunnen we de toekomst altijd twee stappen voor blijven: De Neue Klasse brengt de mobiliteit van het volgende decennium al in 2025 op de weg – en leidt BMW naar een nieuw tijdperk.”

Het Vision Vehicle, dat op het internationale autosalon IAA Mobility 2023 in München voor het eerst wordt voorgesteld aan het publiek, belichaamt een duidelijke designtaal, met uitgestrekte oppervlakken en slechts enkele opvallende lijnen, die tot de essentie werden herleid. Die benadering zet merktypische elementen zoals de BMW-nieren en de Hofmeister-knik in de zijruiten nog extra in de verf, waardoor de wagen onmiddellijk herkenbaar is als een BMW. In het interieur garandeert de nieuwe BMW iDrive-generatie een unieke digitale gebruikerservaring die de echte en virtuele werelden samenbrengt. Het toegenomen gebruik van secundaire grondstoffen, de efficiënte productie en de zuiver elektrische aandrijflijn met BMW eDrive-technologie van de zesde generatie verminderen de koolstofvoetafdruk van de Neue Klasse gedurende de hele levenscyclus van de wagen.

“30 procent meer rijbereik, 30 procent sneller opladen, 25 procent meer efficiëntie – de technologieën van de Neue Klasse betekenen een aanzienlijke sprong voorwaarts, die EfficientDynamics naar nieuwe hoogten zal tillen. Hetzelfde geldt voor zijn design dat niet futuristischer zou kunnen zijn”, aldus Frank Weber, lid van de Raad van Bestuur van BMW AG en verantwoordelijk voor Development. “De Neue Klasse vormde het startschot voor de grootste investering in de geschiedenis van onze onderneming. We schrijven niet alleen het volgende hoofdstuk van BMW, maar ook een heel nieuw boek. De Neue Klasse zal dan ook zeker impact hebben op alle modelgeneraties.”

Nieuwe BMW-designtaal: helder, elegant en tijdloos.

Het koetswerk introduceert designelementen die de verschillende modellen van de Neue Klasse zullen tooien. Het oogt helder, elegant en tijdloos. De nieuwe, zuiver elektrische voertuigarchitectuur biedt ook ongekende mogelijkheden qua interieurdesign. “Het design van de Neue Klasse is typisch BMW en zo progressief dat het lijkt alsof we een modelgeneratie hebben overgeslagen”, aldus Adrian van Hooydonk, hoofd van BMW Group Design.

De krachtige wielkasten, het naar voren geschoven passagierscompartiment en de voorkant met steile, naar voren hellende ‘haaienneus’ zijn allemaal karakteristieke BMW-kenmerken. De aerodynamische 21″-velgen brengen hulde aan het klassieke, kruisspaakdesign, geïnspireerd op de autosport. Tegelijk creëert het bijna monolithische koetswerk met grote raampartijen en uitgesproken inkepingen voor- en achteraan een nieuwe esthetiek.

Het heldere koetswerk in ‘Joyous Bright’ met zijn subtiele gele tint onderstreept de sympathieke, toekomstgerichte persoonlijkheid van de BMW Vision Neue Klasse. Voor het nodige contrast zorgen de zwarte zijschorten en bumpers. Met een hoger percentage secundaire grondstoffen en een aanzienlijk gereduceerde materiaalvariëteit werden gerichte verbeteringen doorgevoerd om de circulariteit te verbeteren. Een verbeterd ontmantelingsconcept zal ook helpen om de recyclage van de voertuigen van de Neue Klasse te optimaliseren.

Een frisse interpretatie van de merktypische designelementen, zoals de BMW-nieren en dubbele koplampen, veranderen de voorkant van de wagen in een enkel interactiegebied. Een verlichtingseffect met nauwkeurige driedimensionale animatie initieert een intuïtieve interactie tussen de mens en zijn wagen zodra hij de auto nadert. De elementen in E Ink onderaan de zijruiten spelen eveneens een rol in de welkomstanimatie aan de buitenkant en richten de aandacht op de sensorzone die de automatische deuropening activeert. Op dezelfde wijze definieert innovatieve technologie het design van de achterlichten, met 3D-geprinte lichtelementen die zich over verschillende niveaus uitstrekken en gericht aangestuurd worden om een unieke indruk van diepgang te creëren.

Visie geven: nieuwe generatie van BMW iDrive.

Analoge bedieningselementen werden in de BMW Vision Neue Klasse tot een minimum herleid. De interactie tussen mens en auto gebeurt via BMW Panoramic Vision, het centrale scherm en de multifunctionele toetsen op het stuur. De gebruikerservaring wordt vervolledigd door de beproefde stembediening van de BMW Intelligent Personal Assistant. Zo biedt de volgende BMW iDrive-generatie een moderne interpretatie van de typische bestuurdergerichtheid van BMW.

Net als bij de introductie van de BMW iDrive Controller in de middenconsole en het BMW Head-Up Display neemt het merk opnieuw voorsprong op de rest van de wereld met BMW Panoramic Vision, dat in de Neue Klasse voor het eerst verkrijgbaar wordt. De informatie wordt op de ideale hoogte in het gezichtsveld van de bestuurder geprojecteerd en neemt voor het eerst de hele breedte van de voorruit in beslag. Deze innovatie zal het verbeterde BMW Head-Up Display in de productiemodellen van de Neue Klasse aanvullen.

Bij de volgende BMW iDrive-generatie kunnen zowel bestuurder als voorpassagier reageren op de informatie die op BMW Panoramic Vision wordt weergegeven, wat een gedeelde gebruikerservaring creëert. Met een eenvoudige beweging kan de bestuurder de inhoud op het centrale scherm naar het BMW Panoramic Vision verplaatsen.

De gecoördineerde choreografie tussen de sfeerverlichting en de grafische elementen van het centrale scherm en BMW Panoramic Vision verrijkt de gebruikerservaring – die bovendien kan worden gepersonaliseerd met My Modes. In My Mode ‘Sport’ worden specifieke schermen tegen een gele achtergrond geplaatst om een dynamische rijstijl te ondersteunen. De nieuwe BMW iDrive is gebaseerd op een sterk geïntegreerde software-architectuur die gegevens over de rijervaring en het infotainment samenbrengt met gegevens uit de elektronica en het elektrische systeem van de wagen en de BMW-cloud. Zo kan de interactie tussen mens en voertuig nog nauwkeuriger worden afgestemd op de rijsituatie en de individuele behoeften, wat een totaal nieuwe perceptie van mobiliteit mogelijk maakt.

Felle koordstoffen creëren een comfortabele sfeer in de BMW Vision Neue Klasse. Het lichtgekleurde instrumentenbord ondersteunt het stuurwiel, dat bovenaan en onderaan is afgevlakt, alsook het centrale scherm met matrix-achtergrondverlichting in de vorm van een parallellogram. Een smartphonelader en de glasachtige versnellingspook benutten de extra ruimte op de middenconsole. De voorzetels zijn met een enkele beugel op de vloer bevestigd om extra beenruimte vrij te maken in het achtercompartiment, waar de passagiers kunnen genieten van het ruimtegevoel dat de twee afzonderlijke zetels creëren. Het interieur, dat volledig is ontdaan van sierchroom of leder, helpt de koolstofvoetafdruk van het productieproces te optimaliseren.

Logische evolutie van BMW iDrive met nieuwe technologieën.

De volgende technologische stap maakt een modern, BMW-typisch interieurdesign mogelijk met de nadruk op aanraakbediening en geavanceerde spraakinteractie. BMW iDrive in de Neue Klasse wordt gekenmerkt door vier centrale elementen. Het nieuwe BMW Panoramic Vision geeft een frisse kijk op de kenmerkende oriëntatie en inhoud van BMW voor alle passagiers. BMW Panoramic Vision is gebaseerd op een volledig nieuw head-up display. Dat systeem projecteert informatie over de volledige breedte van de voorruit en op een hoogte die perfect is afgestemd op de bestuurder. BMW Panoramic Vision wordt aangevuld met het nieuwe BMW 3D head-up display voor actieve rijsituaties, dat de vereiste informatie zoals geassisteerd rijden of verkeersinformatie uiterst nauwkeurig weergeeft als 3D-animaties in het gezichtsveld van de bestuurder. Met het nieuwe multifunctionele stuur kan de weergave-inhoud van BMW Panoramic Vision en het BMW 3D head-up display individueel worden bediend volgens het principe ogen op de weg, handen op het stuur. De bediening verloopt eenvoudig en nauwkeurig via de stuurwieltoetsen en wordt nog verbeterd door de actieve haptische feedback en meerlagige technologie. BMW iDrive in de Neue Klasse focust op het nieuwe centrale scherm met kenmerkende BMW-styling en intuïtieve aanraakfunctie. De matrix-achtergrondverlichting van het nieuwe centrale scherm zorgt voor een hoge resolutie van de displays, levendige kleuren en een sterk contrast, ongeacht de specifieke lichtomstandigheden.

De toekomstige BMW iDrive beschikt nog steeds over het in 2023 geïntroduceerde QuickSelect-concept. Het systeem in de Neue Klasse is gebaseerd op een sterk geïntegreerde softwarearchitectuur en gebruikt de volgende generatie van het BMW Operating System. De slimme connectiviteit van de wagen met de BMW-cloud en het digitale ecosysteem van de klant creëren een meeslepende gebruikerservaring en geven de interactie tussen mens en auto een nieuwe dimensie. Dat maakt de wagens van de Neue Klasse tot digitale belevingsruimtes.

CO2-verlagende productie, BMW eDrive-technologie van de zesde generatie.

De Neue Klasse wordt volledig gebouwd in de nieuwe fabriek van Debrecen, zonder fossiele brandstoffen en met een meer doorgedreven gebruik van CO2-arme grondstoffen en secundaire materialen. Ook zal ze een belangrijke impuls geven aan de resource-efficiënte individuele mobiliteit. De hoge energie-efficiëntie tijdens de gebruiksfase van de wagen wordt verzekerd door het gewicht en de lucht- en rolweerstand te optimaliseren en door, vooral voor de elektrische aandrijving, een intelligent warmtebeheer te verzekeren met behulp van de BMW eDrive-technologie van de zesde generatie.

Naast uiterst efficiënte elektromotoren omvat de nieuwe eDrive-technologie van BMW ook nieuw ontwikkelde, ronde batterijcellen, met een ruim 20 procent hogere energiedichtheid dan de prismatische cellen die vroeger werden gebruikt. De zesde generatie van de BMW eDrive-technologie kan de laadsnelheid van de Neue Klasse-modellen met 30 procent verhogen en het rijbereik met 30 procent vergroten. Dankzij al deze maatregelen zal de algemene efficiëntie van de wagen met 25 procent toenemen.

Innovaties garanderen het typische rijplezier van BMW voor de toekomstige generaties.

Elektrificatie, digitalisering en circulariteit zijn de kernelementen van de transformatie die actief wordt vormgegeven door de BMW Group en vinden hun oorsprong in de geëlektrificeerde modellen van het merk BMW i. BMW i Vision Circular benadrukt het enorme potentieel dat kan worden benut door systematisch een circulaire economie te implementeren die het verbruik van grondstoffen vermindert en de CO2-uitstoot verlaagt. BMW i Vision Dee laat van zijn kant zien hoe digitale, mensgerichte technologie de gebruikerservaring kan verrijken.

Al deze onderwerpen komen nu samen in de BMW Vision Neue Klasse, een wagen die de hele reeks technologische innovaties vertegenwoordigt waarmee de BMW Group zijn toekomstige duurzaamheid demonstreert. De BMW Vision Neue Klasse luidt een nieuw tijdperk van individuele mobiliteit in, rijk aan digitale ervaringen, lokaal emissievrij en circulair op lange termijn. Zo kunnen ook de komende generaties blijven genieten van het typische rijplezier van BMW.

      Top
    • Offerte / Testrit aanvragen ➜