BMW sluit zich aan bij duurzaam lithiuminitiatief

BMW sluit zich aan bij duurzaam lithiuminitiatief

De BMW Groep heeft zich aangesloten bij het ‘Responsible Lithium Partnership’ dat in 2021 opgezet is door Volkswagen, Daimler, BASF en Fairphone voor duurzame lithiumwinning in Chili. Zelfs na de splitsing van Daimler AG in Daimler Truck en de Mercedes-Benz Groep, zijn beiden nog steeds lid van de alliantie, waardoor BMW het zesde bedrijf is dat zich aansluit bij de groep.

Het ‘Responsible Lithium Partnership’ heeft tot doel het verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen, waaronder lithium, in het stroomgebied van Salar de Atacama in Chili te promoten. Het initiatief startte in het voorjaar van 2021 en had aanvankelijk een geplande doorlooptijd van twee en een half jaar.

Het platform is niet bedoeld om de aankoop van lithium of de verkoop van ruwe minerale grondstoffen te promoten. In plaats daarvan is het bedoeld om bij te dragen tot een gemeenschappelijk begrip van de status-quo en om gezamenlijk een visie te ontwikkelen voor de toekomst van de stroomgebieden van Salar de Atacama.

 

 

Gezamenlijk actieplan

Bovendien moet in de eerste stappen een gezamenlijk actieplan ontwikkeld en uitgevoerd worden om het langetermijnbeheer van natuurlijke hulpbronnen te verbeteren. Een ander doel is om beschikbare technische gegevens te verzamelen, te beoordelen en de toegankelijkheid ervan te vergroten.

De achtergrond van het initiatief is dat de opkomst van elektromobiliteit en de digitalisering de komende jaren onvermijdelijk zal leiden tot een toenemende vraag naar lithium voor de productie van batterijen. De grootste lithiumreserves ter wereld en een essentieel onderdeel van de huidige productie bevinden zich in het zoutmeer van Salar de Atacama.

 

 

BMW sluit zich aan

Volgens de BMW Groep draagt het bij tot de alliantie met wetenschappelijke bevindingen over de effecten van lithiumwinning op de watervoorraden in Salar de Atacama. Bovendien heeft BMW Groep samen met BASF in 2020 een studie laten uitvoeren om de impact te onderzoeken van lithiumwinning op de lokale watervoorraden in Latijns-Amerika.

De studie heeft tot doel de interacties tussen de zoetwater- en lithiumpekellagen wetenschappelijk beter te begrijpen, verschillende technologieën te evalueren en zo competentie te verwerven in het beoordelen van duurzame lithiumwinning. Volgens BMW biedt de studie een “wetenschappelijke basis voor toekomstige beslissingen over de inkoop van lithium”.

 

 

Andere spelers

Onder de groepen die lithium winnen in het zoutmeer van Salar de Atacama bevindt zich het lokale bedrijf SQM (Sociedad Química en Minera de Chile) dat onlangs een langetermijnovereenkomst ondertekend heeft om lithiumproducten te leveren met LG Energy Solution.

Het Amerikaanse chemiebedrijf Albemarle en anderen winnen ook lithium in Salar de Atamaca. Daarnaast zijn er nog andere zoutmeren in de landendriehoek tussen Argentinië, Bolivia en Chili. Samen met Salar de Atacama zouden ze ongeveer de helft van de wereldwijde lithiumvoorraden hebben.

      Top
    • › Offerte / Testrit aanvragen.