BMW heeft grote plannen voor zijn ‘Neue Klasse’, maar ziet ook alternatieven.

BMW heeft grote plannen voor zijn ‘Neue Klasse’, maar ziet ook alternatieven.

BMW plant minstens zes modellen van de ‘Neue Klasse’ in twee jaar wanneer ze in 2025 wordt gelanceerd. In afwachting worden al belangrijke andere BEV’s klaargestoomd, maar laat de groep ook niet na te bevestigen dat ze andere aandrijftechnologieën niet volledig links laat liggen.

De volledig elektrische modellen van de ‘Neue Klasse’ zullen in eerste instantie gebouwd worden in drie vestigingen, eerst in Debrecen (Hongarije), dan in de moederfabriek in München (vanaf 2026) en daarna ook in San Luis Potosi (Mexico) in 2027.

De eerste twee modellen zullen een ‘SAV’ zijn en een berline in het segment van de 3-Reeks. Veel technische details zijn nog niet bekend, maar de auto zal ongetwijfeld geïnspireerd worden door de i Vision Dee die in het begin van dit jaar op de CES in Las Vegas werd getoond.

Panoramic Vision

Een van de technologische nieuwigheden die de ‘Neue Klasse’ zal inhuldigen werd recent ook al naar voor geschoven: de BMW Panoramic Vision is een head-up display die over de hele breedte van de voorruit info geeft op maat en vraag van de bestuurder, maar ook door alle inzittenden kan gezien worden. Dat allemaal in functie van BMW’s adagio voor alle bestuurders, “eyes on the road, hands on the wheel”. Het is daarbij ook de nieuwste interpretatie van BMW’s decennialange traditie van dashboards die op de bestuurder gericht zijn.

Ook al geweten is dat het nieuwe, volledig aan BEV’s gewijde platform op 800 Volt zal werken en zijn energie zal krijgen van ronde batterijcellen die efficiënter zijn. BMW belooft ook een heel nieuw elektrisch systeem dat die energie-efficiëntie nog serieus moet opdrijven. Op de IAA in september in München zouden verdere details bekendgemaakt worden.

Interludium

Deze volledig elektrische ‘neue klasse’ modellen die er de komende jaren aankomen bij BMW zullen nog niet op dit platform staan. Zo werd recent ook de geplande i5 voorgesteld. Die komt er in berline- én in touring versie die erg populair blijft. Voor de eerste keer zal er ook een volledig elektrische M Performance-versie van beschikbaar zijn. Daarnaast zal de iX1 er een broertje bij krijgen, de BMW iX2.

De nieuwe 5 staat nog op een flexibel, ‘gemengd’ onderstel dat ook nog verbrandingsmotoren kan huisvesten. Zo mag men zich ook verwachten aan milde hybride varianten van de nieuwe 5-Reeksen aan plug-in hybrids. Zelfs een M5 met V8-motor staat nog op de planning. Die zou tot 735 pk ontwikkelen dankzij niet minder dan vier elektromotoren ter ondersteuning van de achtcilinder.

Niet op één paard wedden

BMW  mikt op een snelle elektrificatie van een groot deel van zijn gamma, maar wil toch niet alles op één troefkaart zetten. Zo zullen ook andere aandrijftechnologieën blijvend onder de loep worden genomen.

Maar in elk geval streeft de groep ernaar dat in 2023 15% volledig elektrische modellen worden verkocht, 20% in 2024, een vierde in 2025 en een derde in 2026. Meer dan de helft van de door BMW verkochte voertuigen zou in 2030 al volledig elektrisch moeten zijn.

Maar CEO Oliver Zipse voegt daaraan toe: “We gaan volle gas voor de elektrische transitie, maar tegelijk houden we vast aan onze bredere technologische benadering. Omdat we geen enkel deel van de wereldmarkt willen verwaarlozen. Het is ook de enige manier waarop we het best kunnen bijdragen tot klimaatverbetering in alle markten én tegemoetkomen aan de specifieke wensen van ons wereldwijd cliënteel.

Waterstof en e-fuels

Waterstof is in elk geval één van die alternatieven, voorzien voor de tweede helft van dit decennium. Onlangs werd de demonstratietournee van een beperkte vloot van BMW iX5 Hydrogen modellen opgestart in Antwerpen.

BMW lijkt ook de visie van Duits transportminister Volker Wissing te ondersteunen dat Europa de deur moet openhouden voor de zogenaamde e-fuels en niet enkel op volledig elektrische auto’s moet inzetten als het in 2035 de verbrandingsmotor wil verbieden.

“Onze kracht ligt in wat we al bewezen hebben, in de nieuwe technologieën die we ontwikkelen en in de ‘Neue Klasse’”, besluit Oliver Zipse. “Met deze combinatie zitten we gebeiteld om in te kunnen gaan op om het even welke vraag die er kan komen vanuit alle delen van de wereld.”

Download ons e-book.

    Download

    ons e-book.

      Top
    • › Offerte / Testrit aanvragen.