BMW iX2 Wordt gebouwd in regensburg

BMW iX2 Wordt gebouwd in regensburg

BMW produceert dit jaar een tweede elektrisch model in zijn Duitse fabriek in Regensburg. De volledig elektrische BMW iX2 volgt de iX1 op, die sinds het najaar van 2023 in Regensburg van de band rolt. Intussen doet BMW de laatste tests van zijn nieuwe 5-Reeks in Zuid-Frankrijk.

Tegen eind 2023 wil BMW zo’n 500 nieuwe werknemers aannemen en meer dan €350 miljoen investeren in de autoproductie. De verklaring geeft geen verdere details. Wat wel duidelijk is, is dat BMW de fabriek gaat klaarstomen voor een toenemend aantal batterij-elektrische auto’s.

 

Steeds meer elektrisch

In het eerste kwartaal van 2023 was elke vijfde auto die in Regensburg geproduceerd werd een BEV, d.w.z. een iX1. En dat is nog maar kort nadat de serieproductie half november van start ging. Tegen 2024 zou minstens één op drie BMW-modellen uit een van de fabrieken in Beieren elektrisch moeten zijn.

Met het huidige aandeel van 20% elektrische voertuigen zou Regensburg de stijging tot 33% kunnen beheren, zelfs met de stijgende vraag naar de iX1 alleen. Met de iX2 als tweede BEV-model neemt de kans verder toe.

Ook de hoogspanningsaccu’s voor de elektrische auto’s worden in de buurt van de fabriek geassembleerd. De E-componentenfabriek in de Leibnizstraße beslaat een productieoppervlakte van ongeveer 45.000 m2. Sinds de ingebruikname in 2022 zijn daar ongeveer 30.000 hoogspanningsaccu’s voor de voertuigproductie van Regensburg geassembleerd.

De fabriek was in april 2021 al begonnen met het schilderen van batterijcellen. Daarbij worden de aluminium behuizingen van de prismatische cellen gecoat met een dikke vernislaag, die volgens BMW de mechanische robuustheid en thermische geleiding van de batterijcel verhoogt. Eind 2021werd de coatinglijn uitgebreid van één naar vier lijnen en in oktober 2022 begon ook de assemblage van de hoogspanningsbatterijen.

 

Grote broer van de BMW iX1

Technische gegevens over de iX2 blijven onbekend. De aandrijflijn zal waarschijnlijk niet wezenlijk verschillen van de iX1. Die laatste maakt gebruik van een 64,7 kWh-batterij en een elektrische vierwielaandrijving met 200 kW systeemvermogen (230 kW in boost).

De actieradius van deze compacte SUV (nu al een bestseller in het EV-gamma) ligt tussen de 413 en 438 kilometer, afhankelijk van de uitrusting. De wat meer gestroomlijnde SUV-coupé iX2 zou een iets hogere actieradius moeten hebben, maar WLTP-waarden voor dit model zijn er nog niet.

 

Finale testwaarden van de BMW i5

Intussen heeft BMW alle ophangingscontrole- en rijhulpsystemen van de binnenkort te lanceren i5 verfijnd in het testcentrum van BMW Group in Miramas (Zuid-Frankrijk). De wereldpremière van de auto is gepland voor binnen een paar weken.

De flexibele aandrijftechnologie van de nieuwe BMW 5-Reeks, met de keuze tussen klassieke verbrandingsmotoren, plug-in-hybride oplossingen en volledig elektrische aandrijfsystemen, leidt tot grote variaties in voertuiggewicht. “Met dit in gedachten, leveren modelspecifieke, case-by-case chassisafstemming en bijbehorende toepassing van alle besturingssystemen kenmerkend BMW-rijplezier, ongeacht het betrokken aandrijfconcept”, aldus het persbericht.

Als topmodelvariant is de BMW i5 M60 xDrive standaard uitgerust met Adaptive Suspension Professional, inclusief elektronisch geregelde dempers. Dit veersysteem kan ook als optie gespecificeerd worden voor de BMW i5 eDrive40.

De productie van de nieuwe, achtste generatie BMW 5-Reeks Sedan begint in de zomer van 2023 in de Dingolfing-febriek van de BMW Group in Beieren. De marktintroductie van de auto gaat van start in oktober 2023.

      Top
    • › Offerte / Testrit aanvragen.