BMW GROUP neemt het merk ALPINA over

BMW GROUP neemt het merk ALPINA over

De BMW Group verwelkomt een nieuwe aanwinst in zijn portfolio, nu het merk ALPINA deel gaat uitmaken van de onderneming. De BMW Group verwerft de rechten op het merk ALPINA en brengt daarmee een nog grotere diversiteit in het eigen gamma luxeauto’s.

 

De sluiting van de transactie is nog onderworpen aan verschillende opschortende voorwaarden – in het bijzonder de goedkeuring door de bevoegde antitrustautoriteiten. De huidige langlopende samenwerkingsovereenkomst, die eind 2020 met nog eens vijf jaar werd verlengd, loopt af op 31 december 2025. Beide partijen hebben afgesproken geen financiële details bekend te maken. Er zullen geen aandelen in de onderneming worden verworven.

 

Gedurende een halve eeuw hebben BMW en de fabrikant van kleine series uit het Duitse Buchloe, nabij München, een nauwe samenwerking opgebouwd op het hoogste niveau van vertrouwen. Nu gaat de transformatie van de auto-industrie een nieuw hoofdstuk in.

 

 

Transformatie naar elektromobiliteit

 

De auto-industrie bevindt zich midden in een ingrijpende transformatie naar duurzame mobiliteit. Om die reden moeten bestaande bedrijfsmodellen regelmatig opnieuw worden bekeken. Al meer dan vijftig jaar laat de firma Buchloe zien hoe je met minutieuze aandacht voor detail auto’s van topkwaliteit cachet kunt geven. Ook de BMW Group wordt gedreven door diezelfde passie voor auto’s die tot de verbeelding spreken. Daarom beginnen we nu aan een nieuw hoofdstuk in onze langdurige samenwerking. Het verwerven van de merkrechten zal ons in staat stellen de koers op lange termijn van dit merk met een rijke traditie uit te stippelen. Wij zijn verheugd om het merk ALPINA in de BMW familie te verwelkomen”, aldus Pieter Nota, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor Customer, Brands and Sales.

 

De transformatie naar elektromobiliteit en de toenemende regelgeving wereldwijd – met name de emissiewetgeving, de validatie van software en de eisen aan rijhulp- en controlesystemen – leiden tot aanzienlijk hogere risico’s voor fabrikanten van kleine series. Het management van ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG pakt dit aan met een strategische herschikking die de levensvatbaarheid van de activiteiten in Buchloe op lange termijn veilig zal stellen.

 

Andreas Bovensiepen, mede-directeur van ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG, legt uit: “Wij hebben de uitdagingen voor de automobielindustrie vroegtijdig onderkend en zetten nu de juiste koers uit voor ALPINA en voor ons familiebedrijf, BOVENSIEPEN. Dit is het begin van een nieuw hoofdstuk. Zowel het merk ALPINA als ons bedrijf zijn zeer gewild. Wij hebben er bewust voor gekozen ALPINA niet aan zomaar een fabrikant te verkopen, omdat BMW en ALPINA al tientallen jaren samenwerken en elkaar vertrouwen. Daarom is het strategisch gezien de juiste beslissing om het merk ALPINA in de toekomst door de BMW Group te laten leiden.”

 

 

Perfecte match

 

De samenwerking zal worden voortgezet – maar in een andere vorm: Het bedrijf dat eigendom is van de familie Bovensiepen zal binnen de bestaande samenwerking tot eind 2025 zijn engineering-expertise blijven inzetten voor de ontwikkeling, productie en verkoop van BMW ALPINA-auto’s. Dit betekent dat BMW auto’s door het ALPINA team uitgebreid worden gemodificeerd – inclusief de motor en transmissie, alsmede het chassis, de aerodynamica en de interieur uitrusting. BMW ALPINA auto’s worden voorgemonteerd op BMW productielijnen, voordat de eindmontage van de auto’s plaatsvindt in werkplaatsen in Buchloe, waar ook individuele interieurs worden gebouwd volgens de specificaties van de klant.

 

De service-, onderdelen- en accessoireactiviteiten voor de bestaande en oudere BMW ALPINA voertuigen zullen op lange termijn op de locatie Buchloe worden voortgezet. De bestaande aftersales-samenwerking blijft ongewijzigd. In het kader van een strategische samenwerking tussen beide ondernemingen zal de bestaande ontwikkelingsactiviteit voor BMW vanuit Buchloe verder worden uitgebreid. De wijnhandel, die ook deel uitmaakt van het familiebedrijf, is niet betrokken bij de nieuwe transactie met BMW.

 

“BMW en ALPINA passen perfect bij elkaar! Het merk ALPINA is in de afgelopen 50 jaar samen met BMW volwassen geworden en heeft alles in zich om het hart van een autokenner over de hele wereld sneller te laten kloppen. Het vindt de juiste balans tussen gecultiveerde sportiviteit, luxe en exclusiviteit. Wij zijn verheugd de merkrechten op ALPINA te verwerven en nieuw DNA aan het BMW portfolio toe te voegen,” aldus Jens Thiemer, Senior Vice President Customer and Brand BMW.

 

      Top
    • › Offerte / Testrit aanvragen.