BMW gebruikt vanaf 2025 innovatieve ronde batterijcellen

BMW gebruikt vanaf 2025 innovatieve ronde batterijcellen

BMW Groep luidt een nieuw ‘elektrisch’ tijdperk in met zijn ‘Neumodels e Klasse’ die de nieuw ontwikkelde ronde batterijcellen meekrijgt die zijn geoptimaliseerd voor de nieuwe architectuur. “De nieuw ontwikkelde zesde generatie van onze lithium-ioncellen zal een enorme technologische sprong brengen die de energiedichtheid met meer dan 20% zal verhogen, de laadsnelheid met maximaal 30% zal verbeteren en het bereik met tot 30% zal verbeteren”, zegt Frank Weber, verantwoordelijk voor ontwikkeling. “We verminderen ook de CO2-uitstoot van de celproductie met 60%. Dit zijn grote stappen inzake duurzaamheid en voordelen voor de klant.”

Zes nieuwe batterijcentrales

De BMW Groep heeft contracten van verschillende miljarden voor de bouw van batterijcelfabrieken met CATL en EVE Energy om de cellen te leveren die nodig zijn voor de Neue Klasse. “Om aan onze langetermijnbehoeften te voldoen, zullen we samen met onze partners batterijcelfabrieken bouwen, elk met een jaarlijkse capaciteit van 20 GWh, op zes locaties in belangrijke markten voor ons: twee in China, twee in Europa en twee in de Noord-Amerikaanse vrijhandelszone USMCA”, voegde Joachim Post, bestuurslid verantwoordelijk voor inkoop en leveranciersnetwerk, toe. “We zijn met onze partners overeengekomen dat ze voor een aantal grondstoffen, zoals lithium, kobalt en nikkel, een percentage secundaire materialen zullen gebruiken, en ook groene stroom voor de productie zelf, om zo de CO2-uitstoot te verminderen.”

Op basis van de huidige marktaannames kunnen de kosten tot 50% worden verlaagd in vergelijking met de huidige vijfde generatie, zegt BMW. De Groep heeft zich ten doel gesteld om de productiekosten voor volledig elektrische modellen op hetzelfde niveau te brengen als voertuigen met verbrandingsmotoren.

Technologische vooruitgang

Voor de zesde generatie BMW eDrive-technologie heeft het bedrijf het celformaat en de celchemie fundamenteel verfijnd. De nieuwe ronde cellen hebben een standaard diameter van 46 millimeter en twee verschillende hoogtes. In vergelijking met de prismatische cellen van de vijfde generatie is het nikkelgehalte aan de kathodezijde hoger, terwijl het kobaltgehalte wordt verlaagd. Aan de anodezijde wordt het siliciumgehalte verhoogd. Als gevolg hiervan zal de energiedichtheid van de cel met meer dan 20% verbeteren, beweert BMW.

De batterij, aandrijflijn en laadtechnologie krijgen ook een hogere spanning van 800 Volt. Dit zal onder andere de manier optimaliseren waarop energie wordt geleverd aan gelijkstroom-laadstations met hoog vermogen, die een veel hogere laadcapaciteit kunnen bereiken met een stroom van maximaal 500 ampère, waardoor de tijd die nodig is om op te laden met maximaal 30% wordt verkort. De batterijtechnologie van de zesde generatie biedt ook de mogelijkheid om voor het eerst kathodes van lithium-ijzerfosfaat (LFP) te gebruiken.

Dit betekent dat de kritieke grondstoffen, kobalt en nikkel, volledig in het kathodemateriaal kunnen worden vermeden. Tegelijkertijd zet BMW Groep ook door met de ontwikkeling van ‘all-solid-state’ batterijen (ASSB’s). Het bedrijf streeft ernaar om tegen het einde van het decennium hoogspanningsbatterijen van dit type klaar te hebben voor serieproductie. BMW Groep presenteert voor 2025 een demonstratievoertuig met deze technologie.

      Top
    • › Offerte / Testrit aanvragen.